Aluminium
anodiseren

Aluminium anodiseren is één van de manieren waarop jouw maatwerkprofiel bewerkt kan worden. Wij leveren deze service zelf niet. Het anodiseren gebeurt in de fabriek waar je profiel wordt gemaakt. Ben je op zoek naar geanodiseerde aluminium profielen? Lees verder of neem contact op voor meer informatie.

Contact met ons
35-min

Hoe werkt het anodisatie?

Om de oxidelaag op het aluminium profiel te krijgen, wordt deze in een zwavelzuurbad gelegd. Hier wordt stroom doorheen geleid, waardoor er pure zuurstof vrijkomt. De zuurstof reageert met het aluminium en daardoor ontstaat de oxidelaag. Omdat zwavelzuur een heftig zuur is, dat aluminium aantast, wordt het profiel na het zuurbad grondig en langdurig gespoeld. Dit zorgt ervoor dat al het zwavelzuur uit het aluminium verdwijnt. 

De oxidelaag is nu nog poreus. Daarom wordt deze na het spoelen geseald. De poriën van het aluminium worden door het sealen gesloten. Op die manier is het profiel het beste bestand tegen corrosie. 

61-min

Afhankelijk van de behandeling kan de dikte van de oxidelaag verschillen. De anodiseerlaag wordt opgebouwd uit het aluminium. Een deel van de laag zit dus op het aluminium, en een deel in het aluminium. Het voordeel daarvan is dat bijvoorbeeld een poedercoating goed kan hechten op de anodiseerlaag.

68-min

Klempunten

Om een product te anodiseren zijn klempunten noodzakelijk. Dit zijn punten waaraan het aluminium vastgehouden kan worden tijdens het anodiseerproces. Profielen kunnen doorgaans aan de uiteinden worden vastgeklemd. Het is noodzakelijk zichtzijden aan te geven. Je markeert ook gaten of zijden, die niet voor klemmen mogen worden gebruikt. Je kunt kiezen of je de profielen met ophanggaten geleverd wilt hebben of dat de gaten moeten worden afgezaagd. 

40-min
36-min

Horizontaal én verticaal anodiseren

Normaal gesproken worden profielen horizontaal geanodiseerd. Dit geldt ook voor poedercoaten. Bij grote en/of stevige profielen werkt dit goed. Deze kun je namelijk met behulp van klemmen aan de uiteinden vastmaken. Bij hele kleine profielen is dat lastiger, omdat deze van zichzelf niet stevig genoeg zijn om alleen aan de uiteinden vastgemaakt te worden. Daarom is er bij horizontaal anodiseren halverwege een extra ophangpunt nodig, omdat het materiaal anders gaat doorhangen. Dit ophangpunt blijft altijd zichtbaar als het profiel geanodiseerd is.

Daarom bieden wij ook de mogelijkheid aan om je aluminium profiel verticaal te anodiseren. Bij verticaal anodiseren omzeil je het probleem van het extra hangpunt. 

Onze geanodiseerde aluminium profielen worden op verzoek gemaakt in fabrieken die het Qualanod-keurmerk dragen. Qualanod is een Europees kwaliteitskeurmerk voor geanodiseerd aluminium. Diverse fabrieken waar we zaken mee doen, voldoen aan de Qualanod voorschriften en hebben het Qualanod-certificaat. 

Horizontaal anodiseren