Aluminium extruderen

Om een aluminium extrusie profiel te maken, is het nodig om aluminium van blok tot profiel te verwerken. We noemen dat extruderen. Graag leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat.

 
Aluminium extrusie profiel rond
Verwerking aluminium tot extrusie profiel

 

Van aluminium tot extrusie profiel

Als eerste is er een matrijs of mal nodig. Dit is een ronde plaat met daarin de vorm van het uiteindelijke profiel. Daarnaast gebruiken we een rond aluminium blok dat tot een bepaalde temperatuur verwarmd wordt. Het aluminium wordt hierdoor makkelijk vervormbaar, maar smelt niet. Verwarmen is nodig, omdat het aluminium normaal gesproken te hard is om te persen. Met behulp van een hydraulische pers wordt het ronde blok aluminium vervolgens door de matrijs geperst. 

Als het extrusie profiel uit de pers komt, wordt deze gekoeld met water of lucht. Daarna wordt het profiel gestrekt en op maat gezaagd. We maken gebruik van kunstmatige metaalveroudering van het aluminium om bijvoorbeeld de sterkte en de hardheid van een aluminium extrusie profiel aan te passen. Afhankelijk van de gekozen verouderingsmethode wordt het profiel gegloeid. Na het persen van het extrusie profiel kan het profiel een oppervlaktebehandeling krijgen, zoals anodiseren of poedercoaten. Van tevoren stemmen wij met u af welke behandeling uw profielen krijgen.

Aluminium extrusie proces
Aluminium extrusie profiel geel

Legeringen

Wij bieden veel soorten legeringen aan die geëxtrudeerd kunnen worden. Elke legering heeft eigen unieke kenmerken, zoals mate van  lasbaarheid en vervormbaarheid. De meest gekozen legeringen zijn EN AW-6060 en EN AW-6063. Deze bevatten magnesium, silicium en uiteraard aluminium. De gekozen verouderingsmethode zorgt voor een hogere materiaalsterkte. EN AW-6060 en EN AW-6063 zijn geschikt voor decoratief anodiseren en hebben een hoge corrosiebestendigheid. 

Lage matrijskosten

Wilt u graag lage matrijskosten voor uw aluminium extrusie profiel? Dat is zeker mogelijk. Wij doen zaken met fabrieken binnen en buiten Europa. De productieprijzen verschillen per fabriek. De prijzen buiten Europa liggen lager. Daarom kunnen we u een mooie prijs bieden. In de meeste gevallen vervallen de matrijskosten na 5 of 10 ton.

Ook is het mogelijk om de vorm van de matrijs groter te laten maken zonder dat er een nieuwe matrijs gemaakt hoeft te worden. Dat scheelt u in de kosten! Het kleiner maken van de matrijs behoort niet tot de mogelijkheden. Zoals u ziet is er veel mogelijk. Wij voorzien u graag van geëxtrudeerde profielen. 

Matrijs aluminium extrusie profiel
Aluminium extrusie pers

Aluminium profiel toleranties

Bij het extruderen van aluminium hebben we te maken met profiel toleranties. Dit zijn kleine maatvariaties, die tijdens de productie kunnen ontstaan. Om dit binnen bepaalde marges te houden, zijn er normen voor bedacht. EN-755-9 is de meest gangbare norm binnen de aluminiumproductie. Wij hanteren naast EN-755-9 ook EN-12020-2 als norm. 

Een matrijs wordt altijd geproduceerd met minimale wanddiktes. Tijdens de extrusie slijt de matrijs uit, waardoor de wanddikte van het profiel dikker wordt. Zodra een maat de maximale tolerantie heeft bereikt, wordt de matrijs vervangen door een nieuwe. Begint het u te duizelen? Wij denken graag met u mee welke norm we het beste kunnen hanteren voor uw maatwerkprofiel. Laat u door ons terugbellen of neem contact met ons op. 

Wilt u teruggebeld worden?